Services

Services

Ce este Jabber?

De exemplu, majoritatea conversaţiilor interesante se petrec în contextul unei comunităţi sau aplicaţii Web specifice. Şi conversaţiile nu mai sunt persoană-la-persoană, ci între oameni şi aplicaţii, şi chiar între aplicaţii, fără ca să fie oameni implicaţi direct.

Din nefericire, aceste conversaţii sunt în multe feluri în acceaşi situaţie în care s-a aflat "conţinutul" înainte de apariţia Web-ului. Una din parţile minunate ale web-ului este ca a unificat tehnologiile de creere si livrare a "conţinutului". În acelaşi fel, conversaţiile împrăştiate pe tot Web-ul sunt un motiv pentru introducerea unei platforme de mesagerie care este capabilă să suporte nativ conţinut îmbogăţit, structură flexibilă, şi îmbunătăţirea comunicării dintre oameni. Este cu siguranţă ceea ce facem noi aici, în comunitatea Jabber. Arhitectura Jabber este similară cu cea a celui mai testat sistem de mesagerie de pe planetă: email. Deşi există şi diferenţe, puteţi privi Jabber şi ca pe un sistem de "email instantaneu" fără a greşi prea mult. Totuşi, cum funcţionează de fapt? Pentru a înţelege cum, să luăm un mic exemplu

Există tradiţia ca în documentaţiile Jabber să se folosească exemple din Shakespeare, deci haideţi să ne imaginăm două personaje din Shakespeare şi modul în care schimbă între ele mesaje Jabber -- de exemplu Romeo şi Julieta în faimoasa scenă a balconului. Julieta nu va trimite un mesaj în mod direct ("unu-la-unu") către al ei Romeo, cel puţin nu în lumea Jabber. Julieta are un cont pe un server Jabber, iar adresa ei în Jabber (pe care o vom numi un "Jabber ID" sau, simplu, "JID") seamănă foarte mult cu o adresă de email. Deoarece Julieta este o Capulet, ea va folosi numele de utilizator "juliet" pe serverul Jabber rulând la capulet.com, deci JID-ul ei este juliet@capulet.com. Similar, Remeo are un cont pe serverul familiei sale şi JID-ul său este romeo@montague.net.